Основна поддръжка на кола


Основната поддръжка е от решаващо значение за получаване максимума от автомобилът ви. Освен факта, че колата ви е в основата на надежден транспорт, придържайки се към графика за поддръжка, който удължава живота на двигателя. Редовното инвестиране на малко пари и време със сигурност ще спести много разходи и загубено време в дългосрочен план. Не чакайте вашия двигател да влоши работата си, за да му обърнете малко внимание.

Основната поддръжка е от решаващо значение за получаване на максимума от колата ви.

Прочетете инструкциите

OLYMPUS DIGITAL CAMERAРъководство на колата съдържа много информация за извършване на рутинна поддръжка на вашия автомобил. Това е едно чудесно място, където можете да потърсите отговор, ако имате конкретен въпрос, или ако просто искате да научите повече за вашия автомобил. Всички ръководства включват схема на компонентите под предния капак, както и инструкции за проверка и доливане на течностите и много други лесни задачи.

Смяна на масло

smqna_na_maslo_bulmotorsРедовната смяна на маслото е важно за живота на вашия двигател. Тъмното масло има сажди и метални отломки в него, които се носят във вътрешността на двигателя, износвайки движещите се части. Това в крайна сметка води до загуба на компресия и по-кратък живот на двигателя. Добра идея е да сменяте маслото на всеки 10 000 км. Ако имате нужда да знаете какъв тип масло е най-добро за вашия автомобил, погледнете в ръководството. Проверявайте нивото на маслото редовно, доливайте ако е необходимо между две смени на маслото. Изградете си навик за проверка на течове всеки път, когато сменяте маслото.

Проверка на охлаждащата течност и въздушен филтър

hand open valve metal cover on an radiator for engine coolingТрябва да проверявате редовно нивото на охлаждащата течност. Никога не отваряйте капачката на радиатора или разширителният съд, когато двигателят е горещ. След като двигателят се охлади, бавно развийте капачката преди да я извадите. Всяка концентрирана охлаждаща течност, която да добавите към вашия двигател трябва да се състои от равни части на охлаждащата течност и вода. Сменяйте охлаждащата течност (антифриз) поне веднъж на всеки две години.

смяна_въздушен_филтър_bulmotorsСменете вашия въздушен филтър при смяна на маслото на всеки 10 000 км. Някои автомобили са с филтър за многократна употреба. Те не се нуждаят от подмяна, но е необходимо редовното им почистване.

С подмяната или почистването на въздушният филтър (в зависимост какъв е той) вие намалявате шанса за замърсяване вътрешността на двигателя. Новият въздушен филтър дава по-добър приток на въздух като по-този начин се подобрява работата на двигателя.

Гуми

OLYMPUS DIGITAL CAMERAКачествените гуми често са доста скъпи, но знайте, че инвестицията си заслужава, особено когато става дума за вашата безопасност. Гумите също имат огромно влияние върху разхода на гориво на вашия автомобил.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAАко се загледате в колонката на страничната врата на водача, най-вероятно ще намерите стикер, който трябва да ви информира, кое е най-доброто налягане на предните и задни гуми.

Проверявайте налягането на гумите често. Правилно напомпаните гуми ще подобрят разхода на гориво, на колата ви.

Рутинната поддръжка е задължително условие за надеждната кола. Създаването на план за поддръжка ви помага да следите това, което се нуждае от внимание във всеки даден момент. Дори ако вашето превозно средство не е в процес на фабрична гаранция, създаването на график за поддръжка е един чудесен начин да се уверете както вие, така и механика ви, че не пропускате нещо. Инвестирайте малко време и пари, сега и си спестете скъпи ремонти в бъдеще.


Коментирай

Blue Captcha Image
Refresh

*