Смяна на моторно масло


смяна-на-моторно-маслоМоторното масло и масления филтър трябва да се заменят периодично. По време на работата на двигателя с вътрешно горене се образуват микроскопични частици от черни сажди, които се натрупват в маслото по време на работа. Също така при триенето на металните части в двигателя се отделят някои микроскопични метални частици. Тези частици може да циркулират в маслото и да причинят износване. Масления филтър премахва много от тези частици и утайки, но в крайна сметка масления филтър може да се запуши, ако се използва за изключително дълъг период от време.

Маслото на двигателя и особено добавките в него също се подлагат на термична и механична деградация, на които с времето се намалява алкалността и вискозитета на маслото. При намален вискозитет, маслото не е толкова способно да смазва двигателя, като по този начин увеличава износването на триещите се части и вероятността от прегряване. Алкалността на маслото е способността да устои на образуването на киселини. Ако алкалността спадне до нула, двигателя ще корозира.

Всички производители на двигатели, уточняват вискозитета на маслото (SAE), който трябва да се използва. Различните двигатели се нуждаят от различен вискозитет на маслото, за да се образува по-добра работната среда за отделните части. Много производители имат различни изисквания за използваното моторно масло.

Смените на моторното масло обикновено са планирани въз основа на времето на експлоатация или разстоянието, което превозното средство е изминало. Това са груби индикации за реалните фактори, които контролират правилната смяна на маслото в двигателя. Важно е да знаете, че при градско шофиране, което включва чести начални стартирания на студен двигател, който не е достигнал работна температура води до по-високо и бързо износване на триещите се части, в следствие на което моторното масло се замърсява по-бързо.

Също така е важно и качеството на маслото, което се използва. Синтетичните масла са по-стабилни, отколкото конвенционалните полусинтетични и минерални масла. Някои производители, като Xenum гарантират за дълъг експлоатационен живот на маслото.

Интервалите от време базирани на краткосрочно шофиране на къси разстояния, допринасят за натрупване на повече замърсители в маслото. Производителите съветват да не надвишавате посоченото време и интервал за смяна на моторно масло. Много съвременни (нови) автомобили са с малко по-високи интервали за смяна на маслото и филтъра (20 000 км).

Това не се отнася за кратки пътувания на автомобила под 15 км, където маслото не стига до пълна работна температура за достатъчно дълго разстояние, за да изгори кондензацията, излишъка на гориво, както и саждите, които водят до утайки в маслото, лаково покритие по частите, висока киселиност, или други депозити. Много производители имат компютърни изчисления на двигателя, за да се оцени състоянието на маслото, въз основа на факторите, които го разграждат, като RPM, температури, и продължителност на пътуването. При някои системи е добавен оптичен сензор за определяне на чистотата на маслото в двигателя. Тези системи са известни като Oil Life Motors или OLMs.

Някои производители и конструктори на двигатели с вътрешно горене препоръчват смяна на маслото на 10 000 км, 12 000 км, 15 000 км или 20 000 км. Това все още е активен дебат в рамките на отрасъла на колко километра трябва да се сменя моторното масло. Сервизни техници все още препоръчват смяната на маслото на двигателя да се прави на 10 000 км. Ако не знаете на колко хиляди километра трябва да сменяте маслото на вашият автомобил, моля обърнете се към специалист.

Инспектирането на автомобила и редовната смяна на масло са необходими, за да се предотвратят по-големи проблеми. Също така при превозни средства с по дълъг интервал за смяна на моторното маслото, могат да се образуват утайки, които могат да се превърнат в проблем и да се стигне до много скъпи ремонти, включително цялостни ремонти на двигателя. На всичко отгоре много производители на автомобили сега използват турбокомпресори и липсата на правилно смазване е основната причина за преждевременното износване на турбото. Тази липса на смазване е причинена от утайки, които се натрупват в маслените линии и причиняват ограничаване на потока.

Собственика на автомобила винаги може да регулирайте вискозитета при смяната на маслото, в зависимост от сезона и околната температура, по-дебелото (гъсто) масло е подходящо за летните горещини, както по-тънките масла са подходящи за зимни условия. Прилагането на тънки масла все по-често се среща в новите превозни средства.

За допълнителна информация и въпроси не се колебайте, да се свържете с нас на тел: 0877498969


Коментирай

Blue Captcha Image
Refresh

*